Kongeveien på Mosseskogen ble til bekker under den våte starten på måneden (11.11.18)
To-tre klarværsdager ble den positive beholdningen for en av de tyngste månedene i året. November er kjent for tåke og regn, med overgang til mer typisk vinter i siste enden av måneden. Dessverre for snøentusiastene ble det ikke rare greiene når den første snøen la seg helt sist i november dette året. Gjerrige 3 centimeter i morgentimene den 29. forsvant med sønnavinden utpå ettermiddagen.
Den milde trenden fra mai og utover ble opprettholdt.
Avvik for november og året
Etter en knallsommer som aldri ga seg, får vi nå tallene fra annalene som bringer 2018 helt opp i toppen på de historiske værstatistikkene. Mange rekorder er allerede slått her hjemme på berget i år, spesielt i løpet av perioden mai-juli. November vil trolig varte opp med varmerekorder i Nord-Norge.
I Moss ligger årets siste høstmåned relativt høyt oppe på tabellene. Men ingen nye rekorder denne gangen. Tallene fra Østfold viser at det var våtere nord i fylket enn sørover.
Trollhassel er klar for spredning av pollen. Noe prematurt…
Rygge. Vått og mildt, men alltid vakkert.
Det har ikke skjedd så mye på 2000-tallet utover det faktum at temperaturene ligger en del høyere enn normalen i hele perioden. Det er store fluktuasjoner fra år til år, som vi ser av grafen under.
Moss Værstasjon november for årene 2004-2018
Kilde: Eystein Simonsen
Trenden er flat for november
Tallene fra de offisielle stasjonene har lenger serier og tegner et større bilde. Rygge har hatt meteorologisk stasjon siden rundt 1955, men dersom vi legger inn verdier fra litt eldre stasjoner i nærheten, kan vi her se utviklingen tall fra trettitallet.
Tall fra Rygge/Råde i perioden 1934-2018. Tallene er tydelige på oppvarmingen av november fra 2000, men så er trenden flat etter det.
Kilde: MET
Kulde i en snau uke
Vi fikk smake på tosifret kulde før den forsvant med tropesendt luft ved utgangen av måneden. Fra 11 kalde den 28.11. til 4 varme det påfølgende døgnet, er en relativt stor svingning på kort tid.
Hva så med kloden?
Temperaturene toppet seg vinteren 2016, for så å falle som en stein utover samme året. En mindre topp i 2017 kulminerte med et påfølgende nytt temperaturfall. Nedenfor vises grafer fra UAH i USA som måler temperaturene i atmosfæren. Det finnes flere kilder til global temperatur på jordoverflaten, men målingene i atmosfæren er viktige fordi temperaturobservasjoner ved hjelp av satellitter har bedre regularitet og er mer komplette på global basis enn serier fra bakkemålinger.
Temperaturene beregnet med instrumenter i perioden 1978-2018
Kilde: UAH, USA
Temperaturene beregnet med instrumenter i perioden 2000-2018
Kilde: UAH, USA
Temperaturøkning siden satellittene ble skutt opp i 1978
Kilde: UAH, USA