Novemberlys på Alby. Landskapet svikter ikke sitt turfolk.
Lenge konkurrerte årets november med 2000 om å bli målehistoriens varmeste. Den siste uka ødela rekordløpet, men andreplassen ett tidel bak var solid nok. Med varme 6.1 grader på Rygge flyplass som månedsmiddel, fortsatte vekstsesongen helt inn i julemåneden. 2020 danket imidlertid ut 2000 med samme tidelen når vi ser høsten under ett. 2006 kunne vi ikke gjøre noe med, som fortsatt troner på toppen av tabellen som varmeste høst siden 1955. Vi stevner mot sikker årsrekord når fyrverkeriet skulle vært sendt opp nyttårsaften. 2020 kan nok greie seg fint uten feiring den siste dagen av et strevsomt år for folk og fe. Vi skal se av tallene at ikke alle påstander som settes på trykk i mediene er helt korrekte. En gjennomgang av offisielle nasjonale og lokale værdata gir et nyansert bilde av temperatur og nedbør.
Temperaturer for november i Østfold - ny maksimumsrekord
Ingen ny rekord for varm månedsmiddel i vårt distrikt, altså. Likevel ble det satt en ny rekord for Østlandet rett sør for Moss. Tomb i Råde hadde en fin sommerdag den 6. november, med spesielle 17.6 grader på det meste den dagen. Det er 2 grader varmere enn forrige rekord fra 1978. Dermed ny rekord for Østlandet! Varm luft fra sør, med innslag av føn, skapte de spesielle værforholdene. Øsaker i Sarpsborg knallet til med hele 18,6 grader, men her kan målingene ha blitt underkjent.
Konvensjonsgården lyser opp i en mørk november
Nedbør i november lokalt
Mossefossen gikk lenge for fullt etter en fuktig oktober
Umerkelig økning i nedbøren i november siden 1960
Ingen økning i høstnedbør i vårt distrikt
Innfartsveien til Moss
Stabil flat nedbørstrend for november
Albystranda
Nedbør i november nasjonalt
I Moss Avis leser vi at november og høsten blir våtere: Over tid har været i Sør-Norge blitt varmere og våtere. Vi som bor i Østfold må regne med å få mer regn i årene som kommer.
Tallene for november følger dette mønsteret. Månedsnedbøren for hele landet var 130 prosent av normalen. Årets november er den 9. våteste i novemberserien som går tilbake til 1900.
Påstanden er i beste fall unyansert. Se grafer under.
Nei, det blir ikke våtere om høsten…
Nedbøren har økt siden 1900. Etter at klimaendringene ble merkbare på gradestokken, økte også nedbøren. Nedbøren ser ut til å ha stabilisert seg og på vei ned det siste tiåret fra et høyt nivå tiåret tidligere.
Ingen grunn til å påstå at det blir våtere i Norge. Det er allerede vått, men ingen trend mot enda våtere klima. Det er store årvisse forskjeller. Sjekk ut 2010 og 2011 !
Foreløpig stabilt vått i Norge, men ikke våtere trend
Kilde MET
På vei til Bredebukt
…men høsten blir heller ikke varmere
Moss Avis skriver i sin ingress at “Temperaturene varierer, men jevnt over blir høstene stadig varmere.” Det stemmer heller ikke. Se graf under.
Ikke varmere høst i Norge. Den ligger imidlertid på et høyere nivå enn for hundre år siden.
Et håp om hvit jul er ikke ute tross tidenes varmeste år. Her fra skogen rundt Molbekk, ikledd rim på en sjelden kald dag
2020 vil bli nytt rekordår…
…dersom trenden i værlaget fortsetter til nyttår. En ekstrem mild vinter (også rekord) la grunnlaget for den kommende årsrekorden i vårt distrikt. En mild høst feier all tvil til side. Det er bare én måte å unngå ny rekord på: en kuldebølge som senker temperaturen for desember til - 3 grader i gjennomsnitt. Det vil ikke skje, men illustreres i tabellen under.
- 3 grader i snitt må til for at det IKKE skal bli ny årsrekord i 2020
Kilde: MET
2020 troner på toppen etter 11 måneder av året
Kilde: MET
Global temperatur
Til slutt en liten kikk på temperaturtrenden i verden
En samling av målinger både på land og oppe i atmosfæren
Snart snur sola på vei inn i jula