Strømprisene ble flittig diskutert. En tørr desember på Østlandet strødde salt i el-sårede søringer
Overraskende, men sant. Årets tilbakelagte julemåned slo til med kulde i begge ender og sørget for både den kaldeste desember på 9 år og samtidig godt under både den gamle og nye normalen. Og ikke nok med det: Årets siste måned ble ti ganger tørrere enn fjorårets rekordvåte desember! Bare seks andre julemåneder har vært så tørre siden 1955. Selv om strømmen ER dyr, kan ikke været på Østlandet påta seg skylda.
Østfold ble kald og tørr
Rygge ble nesten 2,5 grader kaldere enn den nye normalen for årene 1991-2020. Sammenlignet med i fjor, framstår årets desember som rene Sibirkulda. Det skiller nesten 6 grader i negativ retning! Mye tyder på at desember blir stående som inneværende vinters kaldeste måned, skal vi tro langtidsmeterologene.
Det var betydelig kaldere i år enn i fjor
Verket i snøvær er alltid trivelig
Året 2021
Stabilt høye temperaturer
Klimaet endret seg markant i årene fra 1988 og framover. Det er vel og merke dersom vi har fokus på temperaturer og nedbør. Deretter har begge ligget relativt stabilt på et høyt nivå. Det merkes mest på vintertemperaturene, hvor slaps er blitt en vane. For å ikke snakke om hålke! Underkjølt regn har også økt i hyppighet, noe som skaper farlige situasjoner for folk og fe.
Året 2021 ble imidlertid et unntak. Ganske kald vinter og lite nedbør. Årsmiddelet falt betydelig fra året før, men ligger fortsatt 1,5 grad over den gamle normalen. Det var en ganske varm sommer og veldig varm høst som sørget for at vi heller ikke i 2021 kom under 7 grader i snitt.
Se endringen fra 1988!
Svært tørt år
2021 ble det nest tørreste året siden målingene startet på Rygge flystasjon. Nedbørsmåleren leverte ikke helt bra, så noen tall er fyllt inn med erstatningsdata fra nabomåleren på Huggenes, også i Rygge. Forskjellene er ikke større enn at vi kan bruke tallene.
Klimaendringer? Ikke fullt så galt. Hodene til Bruce Naigles stikker fortsatt over fjorden der de skuer innover land
Året 2021 rundt oss
Oslo har en lang serie, og jeg kan derfor presentere den som et inntrykk av endringene snaue 200 år bakover. Vi skal huske at klimaet var i en kaldere svingning fram mot 1920, men steg hele tiden naturlig fram mot 1950. Det er derfor etter 1950 vi kan bruke argumentasjonen om antropogen (menneskelig) påvirkning.
Det var svært kaldt midt på attenhundretallet. Vi ser at det var en varm periode mellom 1930 og 1960, før den store endringen kom rundt 1990. Da “flippet” klimaet over i et nytt modus, som synes på alle temperaturgrafer på den nordlige halvkule.
Kilde: verstat.no
Vi fikk en kuldeperiode tidlig og sent i måneden. Her stevnes og seiles det i svært lave temperaturer på Væla.
Kloden i samme periode som tallene fra Oslo. De er gjenkjennbare. I årene rundt 1990 skjedde det noe. Temperaturstigningen pr tiår er nå ca 0.14 grader (UAH).
Jula nærmer seg i kanalen